Top Most Asked Questions on Time Attendance Systems

Whether you’re looking for a time and attendance device or upgrading your current biometric time attendance system, there are a lot of aspects to consider.

Ask your chosen time attendance machine supplier for a specific explanation on what you’re interested in.

However, we’ve decided to compile all the common asked questions to better help you understand. So note these down to guide your next purchase.

1. How many fingers can a person register in a biometric time attendance machine?

Answer: Each person can enroll up to 10 fingers. Normally, 2 fingerprints can be registered which is the left and right index finger.

2. Why are some fingers difficult to scan?

Answer:

    • Finger was not properly registered
    • Finger is too dry, oily or dirty
    • Fingerprint is too callused, cut or scabbed
    • Finger is not at the correct position
    • Finger has not been registered
    • The optical scanner is dirty, under direct sunshine or strong light

3. What will happen to the access control system if there is a power failure?

Answer:

For door access systems, there will be a backup battery in the power supply which will last for about 8 hours.

For time attendance readers, users are advised to purchase the miniUPS that will continue to supply power for about 4 hours during a power failure.

4. What does anti-passback means?

Answer: Anti-passback is a standard term in security door access. It means a user must have a check-in record before he or she can check out from the room. This is to prevent any illegal entrances into a high security location.

biometric-time-attendance

5. Can an injured, cut or dirty finger be scanned?

Answer: Vigilance Fingerprint OPTICAL (Glass/Prism) Scanner is equipped with LED light to boost the clarity of registered fingers. We recommend our customers to enroll at least 2 fingers or up to 10 fingers for each user as back-up if the biometric fingerprint reader fails to scan.

 

6. What to do if the fingerprint scanner cannot scan?

Answer: Besides the ability to scan fingerprints, Proximity Cards and ID Number with Password comes with our access control devices if the fingerprint scanner cannot detect a fingerprint. A Vigilance security device will scan a user’s fingerprint 3 times before fully rejecting the user’s fingerprint and preventing access.

7. When will I need to do maintenance on the biometric device?

Answer: A safety security device has 100,000 transactions storage capacity. The device will capture a fingerprint in its record whenever a finger is scanned. Then, the fingerprint scanning device will prompt a message “FULL” as a notification to download all transactions from the device. Then, delete all the old transactions on the device for better house-keeping.

However, no maintenance is required for the OPTICAL scanner (reinforced Glass). But, to prolong the device life-time, it is best to place it indoors, avoid exposure to direct sunlight, rain or hazardous environments.

Suggested read: How is a Biometric Time Attendance System Installed?

biometric-time-attendance

8. Is a biometric device expensive?

Answer: In comparison to a conventional Mechanical Paper Card Punch Clock, a biometric time attendance device costs only 50% more. If you think it isn’t worth it, a biometric scanning device has a faster Return Of Investment (ROI), simultaneously increases accuracies, discipline and punctuality.

A fingerprint reader device can effectively prevent “Buddy Punching” (helping other users to clock in). Additionally, it provides an accurate time and reporting which will benefit an organization immensely where “TIME is MONEY”.

9. What is a time attendance software?

Answer: Generally, a time attendance software is used to download data from the hardware and generates attendance reports. Moreover, the software is also used to synchronize users’ information between hardware and software. You can easily download
the fingerprint template from the reader to the software or upload the employee name from the security software to the reader.

10. How many attendance software does Vigilance has?

Answer: Basically, Vigilance has two software namely VAMS and VTMS. Fundamentally, VAMS is a basic attendance software bundle that comes with any hardware purchased whereas VTMS is a comprehensive time management software which has additional charges.

11. What should I do when the biometric system cannot connect?

Answer:

  1. Check the network cable and connectors. Unplug and plug it in again.
  2. Make sure you have switched on the router.
  3. Ensure that the IP address in the hardware and software are the same. To check the IP address in the security system hardware, press MENU > 2 Option > 3 Comm Opt > 1 IP Addr.
  4. Ensure the IP address in the computer is a Fixed IP.

12. Where can I access the time attendance reports?

Answer: Once entering the employee and shift data (refer to software user guide or video), choose report icon, enter the department and date range and click calculate. Then, select the report you wish to print from the report list.

biometric-time-attendance

13. How can I monitor multiple time and attendance readers?

The time attendance software can connect and monitor up to 256 readers at local or remote offices. Use “Add Device” to connect the readers using different IP address.


Choose the Best Time Attendance Device for Your Facility

All in all, we hope that the answers above have helped clear your confusion about biometric scanning hardware and software.

However, we are also readily prepared for any inquiry you have. We at Vigilance believe your security is important as much as ours.

Click the button below to schedule a FREE Product Demo with our system consultant.

 Claim your FREE Demo Now !